Persoonlijk contact is de sleutel tot goede werknemers

Blogs

De enorm krappe arbeidsmarkt vraagt om creativiteit. Zeker in de installatietechniek. Dit is hoe consultant Patrick van Poolen van Polanski & Partners dat aanpakt. “Zorg voor snel persoonlijk contact.”

“Gelukkig raken steeds meer bedrijven overtuigd van de kracht van zij-instromers. Als ze goed worden geworven en goed passen in een bedrijf, zijn ze een aanwinst”, weet Patrick uit eigen ervaring in zijn werk als consultant van Polanski & Partners. “Zo heb ik afgelopen jaar een jongen voorgesteld bij een relatie die tijdens de vorige crisis na een korte loopbaan werkloos was geraakt en vervolgens tien jaar in de vrachtwagenbranche terecht was gekomen. Die man had een enorme passie voor de installatietechniek, maar wist de weg terug naar de branche niet soepel te vinden.
Ik heb hem geholpen - gewoon door met hem te praten en naar hem te luisteren. Ik vond een passend bedrijf. Hij had wat bijscholing nodig, maar het traject dat het bedrijf bood bleek te lonen. Dat is natuurlijk geweldig.”

Investeer in zij-instromers
Het is heel knap, ziet hij, dat organisaties die zo klem zitten wegens personeelsproblemen, zo flexibel zijn om scholingstrajecten te ontwikkelen en aan te bieden. “Werkgevers zitten in een spagaat. Eigenlijk zitten hun werkschema’s helemaal vol, maar 100% passend personeel is niet meer altijd te vinden. Bijscholen is dan een geweldige oplossing. En meestal vinden we werknemers die bijna passen. Dus dan blijft het traject beperkt.”
Zijn advies? “Investeer erin leerbedrijf te worden en zorg dat je ruimte maakt voor zij-instromers. Vaak hoeft dat helemaal geen groot traject te zijn en zijn ze snel inzetbaar. Als je mensen plaatst die passie hebben, maar wellicht niet een perfecte achtergrond, zo is onze ervaring bij veel bedrijven, is de investering klein en zijn de opbrengsten enorm. En deze werknemers zijn erg dankbaar voor de kans, dus erg betrokken. Dat is veel waard.”

Kies altijd een persoonlijke aanpak
Voor de selectie van dit personeel heeft hij een andere belangrijke tip: “Kies altijd een persoonlijke aanpak. Ik spreek heel snel af en praat uitgebreid met kandidaten - dat loont. Het is erg modern om cv’s door een machine te halen en eventueel geschikte kandidaten drie tests te laten ondergaan nog voordat ze een persoon uit het bedrijf spreken. Dat is niet altijd de juiste aanpak. Ga snel met sollicitanten in gesprek, zorg ervoor dat ze je organisatie zien zitten.” 

Bedrijven die dat bijzonder goed doorhebben zijn Kersten, Linthorst en De Groot, weet Patrick. Ze zijn snel en persoonlijk en luisteren ook echt naar de persoon. De directie en de managers daar onderzoeken wat het beste past bij een sollicitant.
Zo’n passende, uitdagende functie is een heel belangrijk selectiecriterium voor kandidaten, ziet Patrick. “Installatietechnici werken graag in een uitdagende rol bij een bedrijf dat écht innovatief is. En waar het salaris op orde is natuurlijk. Dat dat laatste ook vaak een reden is om weg te gaan, vindt hij jammer. Ga eerst eens met je baas praten of hij wil bijpassen, is dan mijn advies.”

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.