Gebruik generatieverschillen voor een betere toekomst

Blogs

In het FD van april dit jaar (2022) stond dat er bij familiebedrijven nogal eens een clash ontstaat tussen verschillende generaties over duurzaamheid. Zo eist de jongere generatie meer duurzaamheid terwijl de oude garde het liever bij het oude houdt. Veel installatietechnische bedrijven zijn ook familiebedrijven. Organisaties die vaak ontstaan zijn vanuit het ethos van hard werken van ouders en grootouders. Langzaam maar zeker gaan ze over naar een jonge generatie die slimmer wil werken. Een verschil tussen generaties dat zich kan laten overbruggen door de liefde voor het vak en de wil om de verduurzaming te laten slagen.

Is er een kloof?
De vraag die het artikel bij Polanski deed opkomen was: “Leeft een dergelijke kloof ook bij installateurs?” Ja, die is er wel. Opvolging is immers sector overschrijdend. Een twist over duurzaamheid ligt echter niet voor de hand -zou je denken- omdat de kernactiviteit van een installateur de verduurzaming is. En dat generaties het over duurzaamheid dan wel eens moeten zijn. Maar het artikel in het FD haalt ook andere, interne aspecten aan waar generaties het niet eens kunnen zijn. Daar waar het draait om de toekomstbestendigheid van de eigen zaak kijkende naar innovatie, digitalisering en robotica bijvoorbeeld. En ja ook binnen de installatietechnische branche is die twist er wel. Vergeet niet dat er een verschil zit tussen zaken versnellen door middel van innovatieve oplossingen voor een klant of hetzelfde ondernemen binnen je eigen bedrijfsvoering. 

Impact
Het zette ons verder aan het denken over de impact van de jongere generaties op de branche. Zo wordt in het verhaal Vebego aangehaald, het familiebedrijf dat onder meer in het facility management zit. Zij maken bewust werk van bijdragen aan die eigen verduurzaming als familiebedrijf. CEO Ton Goedmakers die het bedrijf overnam van zijn oom zegt in het stuk van het FD: ‘…Mijn generatie vindt de maatschappelijke rol van het bedrijf nog belangrijker dan deze voorheen was’, …Wij zijn veel bewuster bezig om hen meer zekerheid te bieden. We steken bijvoorbeeld veel geld in opleidingen en taalcursussen. Dat beschouwen we niet meer als een kostenpost die geschrapt kan worden als het financieel wat minder gaat.”

Generaties
Vanuit de gesprekken die Polanski binnen de installatietechniek voert zien onze consultants ook wel de generatieverschillen tussen bedrijven als het aankomt op wijzen van besturen en het denken over de koers van het bedrijf. Daarnaast is het opvallend dat ook op de werkvloer er vanuit duurzaam oogpunt meer aandacht is voor generatiemanagement intern. Dat wordt mede veroorzaakt door de arbeidstekorten waardoor bedrijven versneld aan het denken zijn geslagen. Hoe jong of oud is onze arbeidspool? Hebben we voldoende jong talent, een talent managementprogramma en houden we de seniore medewerkers tot aan hun pensioen betrokken en bevlogen? Dat stuk hoort er vandaag impliciet bij.

De veranderingen
Als we kijken naar hoe de installatietechnische bedrijven zich zullen ontwikkelen als de bedrijven van een nieuwe toekomst is er veel te zeggen. Arbeidsethos wordt verlegd van hard- naar beter en slimmer werken, er wordt meer gedaan aan actieve werving voor een divers personeelsbestand. Daarnaast is er meer gerichte aandacht voor welzijn en aandacht voor zowel ‘buiten als binnen’. En ja, technologie en innovatie staan met stip bovenaan de agenda van de bestuurskamers, zowel voor in- als extern beleid.

Uiteindelijk wordt succesvol en duurzaam samenwerken bepaald door de energie tussen de hardwerkende generaties die het bedrijf hebben opgebouwd en de generaties die het verder uitbouwen. Beide generaties hebben duidelijke opvattingen en hebben allebei tot op een bepaalde hoogte gelijk. Een mooie twist ten bate van een duurzame toekomst…

Meer weten hoe Polanski kan helpen met een duurzaam personeelsbeleid? Vragen over een goede balans in je team? Neem contact op met Robbie Geene via r.geene@polanski.nl  of bel 06 - 14 53 28 44

Bekijk onze website voor meer informatie over onze diensten en relevante vacatures binnen de installatietechniek.

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.