Werken in en aan het hart van het gebouw

Blogs

“De wereld van de meet- en regeltechniek is klein, dat bleek wel tijdens mijn sollicitatie, we ontdekten dat we dezelfde mensen bleken te kennen!” zegt de enthousiaste klimaattechnicus Irfaan Sanwirja. Hij ging op zoek naar een andere baan omdat hij verhuisde. Maar als het op zijn specialisme aankomt... is hij niet zo van het verhuizen.

Geen zin in uitzoekwerk
In heel veel uitpluiswerk en het maken van concrete keuzes in de wirwar aan vacatures had Irfaan geen zin. Die energie kon hij -volgens eigen zeggen- beter in zijn vak steken. Zo kwam hij online (in tijden van Corona) in contact met Kyara van Polanski waarmee hij een fijn eerste gesprek had. Polanski bood later meerdere opties, maar Irfaan bleef daar vrij nuchter onder: “Ik gaf aan wel doorgroei te willen maar mijn werkveld is me heilig. Ik hou erg van het werk dat ik doe. Polanski heeft daar goed gehoor aan gegeven, en dat was belangrijk voor me.” Kyara was enthousiast, oplossingsgericht en zocht veel uit. Mijn vragen werden snel beantwoord, en kon ik makkelijker kiezen.”

Het hart van het gebouw
Waarom nu precies die meet- en regeltechniek bij Irfaan past? “Het is een vertakking en verdieping binnen de installatietechniek. Gebouwbeheer is echt mijn discipline. In het verleden deed ik meer installatiebouw maar dat is me gewoon te grof. Ik ben meer van het verfijnde, schone werk. Dat is een voorkeur. Daarnaast voeg ik graag iets toe, de installaties die je maakt in het gebouw zijn het hart van de organisatie. Het genereert iets. Het beheren ervan heeft invloed op het energieverbruik en als je de kennis hebt om verschil te maken in dat verbruik, dan is dat prachtig. De verduurzaming vind ik belangrijk. Ik zit er middenin en ik heb een toekomstperspectief nodig. Neem iets als de warmtepompen, die worden nu overal gebruikt en duurzaamheid staat hoog op de agenda. Dat vind ik een toevoeging, je gaat mee met de ontwikkeling naar een beter morgen. Dat geeft een extra zetje aan je motivatie en je wil om te blijven leren om die transitie te versnellen”. 

Generaties moeten willen leren
Irfaan snapt dat mensen verschillend reageren op de veranderingen in de branche. Er zijn nogal wat generaties vertegenwoordigd binnen de installatietechniek. “Ik snap wel dat een oudere generatie soms een wat andere visie heeft. Iets dat vroeger niet veel uitmaakte is nu een onderscheidend vermogen. Bij een dergelijke perspectiefwisseling praat je niet over goed en slecht, de prioriteiten lagen gewoon anders. Dat is een kwestie leren. Zo lang generaties willen blijven leren, komt het wel goed qua samenwerken aan de duurzame opgave die we hebben.”

Ontwikkeling
Irfaan ziet de branche vooruitsnellen. “Binnen de installatietechniek is er zoveel ruimte, vergeleken met andere branches zijn de ontwikkelingsmogelijkheden ontelbaar. Simpel gezegd, gebouwen blijven gebouwd worden, werk is er altijd. Er is alleen een hele nuttige component aan toegevoegd door de verduurzaming. We maken toch samen die toekomst als vakmensen.

Perspectief
Over tien jaar? Dan zit Irfaan nog in dezelfde branche. Zijn doel is meegaan met de ontwikkeling, de warmtetransitie, de warmtepompen …Werk je nog niet in de branche? Dan geeft hij je het volgende advies: “Ga es goed kijken naar de verschillende branches en specialisaties. Waar je hart ligt, daar slaag je!’

Ben je ook op zoek naar een mooie functie binnen de gebouw gebonden installatietechniek? Neem dan eens contact op met Polanski via info@polanski.nl 

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.