Sollicitanten in de installatietechniek weten hoe sterk hun huidige positie is, maar dat zegt niet dat werkgevers alles uit de kast hoeven te halen, meent Luuk Bokkers, consultant van Polanski & Partners. “Wees geïnteresseerd en benoem je enthousiasme. Dat bindt heel erg.”
Bedrijven maken soms rare sprongen om het personeel te behouden, ziet consultant Luuk. Logisch want de krapte op de arbeidsmarkt raakt organisaties in de kern. Toch waarschuwt hij. “Investeren in je personeel is geweldig, maar ga niet te ver. Zo zag er onlangs iemand af van een nieuwe baan omdat de huidige werkgever hem in het ontslaggesprek tóch die auto had gegeven én die salarissprong én die promotie. Ongekend. Gelukkig heeft die werkgever het allemaal waargemaakt. Echter wordt er soms echt veel gevraagd én gegeven.” Dat kan leiden tot onverantwoord grote verschillen tussen werknemers.
Goede klik en kansen
Luuk is niet alleen kritisch op de rol van werkgevers, ook werknemers moeten goed naar hun motivatie blijven kijken. Werknemers hebben nu veel vrijheid om meer eisen te stellen binnen de installatietechniek, weet hij. “Maar als mensen alleen om het salaris willen overstappen, ben ik heel voorzichtig. Ik kan mensen wel introduceren bij een bedrijf, maar de kans is dan groot dat ze na een half jaar wéér voor een paar honderd euro extra vertrekken.”
Veel liever spreekt hij mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn. Zij die bewust kiezen voor een andere baan: voor de juiste klik en de doorgroeimogelijkheden. Dat hoort hij achteraf ook regelmatig terug, ze accepteerden die baan omdat ze ‘een goede klik’ voelden en ‘kansen kregen’. Bewuste kiezers zijn het meest tevreden.
Luuk zijn belangrijkste tip aan werkgevers is aansluitend om het enthousiasme dat je voelt in een organisatie, duidelijk te delen met sollicitanten. Hij merkt regelmatig dat leden van de sollicitatiecommissie wat objectief in een gesprek zitten. “Het is goed om kritisch te zijn. Toch zien mensen graag dat enthousiasme terug bij een potentiële werkgever. Ervaren ze dat niet? Dan gaan ze twijfelen.
De flexibele schil verdwijnt?
Het binden van personeel blijft een belangrijk aandachtspunt, weet Luuk. Ook al gaat de arbeidsmarkt er binnenkort anders uit zien. In gesprek met relaties krijgt hij te horen dat: “Werkgevers erg inzetten op het behoud van vaste krachten, en uit vrees voor een eventuele crisis flexibel personeel kan gaan schrappen. In vast personeel blijven ze investeren en voor vaste contracten blijven ze werven. Ze weten namelijk als geen ander dat door de wetsaanpassingen omtrent duurzaamheid en het woningtekort de opdrachten zullen blijven groeien. Hopelijk wil de enorme flexibele schil binnenkort dan weer in vaste banen.”