Hoe werkt een sprinkler?

Ontwikkeling


Beeld: Unica

Een sprinklerinstallatie is een vast aangebrachte brandblusinstallatie die bedoeld is om een beginnende brand onder controle te brengen danwel te blussen. In het geval van brand hoeven geen mensen aan te pas te komen om een sprinklerinstallatie te activeren. Hoe weet een sprinkler dat er brand is? En wat gebeurt er waardoor de sprinkler start met sproeien? Dit legt Unica graag aan u uit.

Sprinklers bestaan doorgaans uit een aantal vaste onderdelen die gemakkelijk te herkennen zijn. De opbouw en onderdelen van een sprinkler zijn weergegeven in afbeelding 1.

De meeste sprinklers zijn voorzien van een hittegevoelig element dat reageert op de warmte van de brand. Meestal is dit een glazen ampul met gekleurde vloeistof, zoals getekend in het voorbeeld. Dit warmtegevoelig element zorgt er voor dat een sprinkler alleen geactiveerd wordt als de directe omgevingstemperatuur een bepaalde waarde bereikt. Hierdoor gaan alleen de sprinklers direct bij de brandhaard af, in de praktijk zijn dit meestal slechts 1 of 2 sprinklers.

Werking van een sprinkler
De werking van een sprinkler kan in 3 stappen worden beschreven. Onderstaande afbeeldingen illustreren dit proces.

De werking van een sprinkler in 3 stappen:

Stap 1:
Door de warmte van de brand zet de vloeistof in de ampul uit.

Stap 2:
De ampul springt kapot. Door de druk in het systeem wordt het ontsluitingsmechanisme van de sprinkler uitgeworpen.

Stap 3:
De sprinkler start met sproeien. Het bluswater wordt via de spreiplaat over de ruimte verspreidt.

Sprinkler met ‘fusible link’ element

Er zijn ook sprinklers die met een smeltverbinding (fusible link) uitgerust zijn. Deze sprinklers worden ESFR (Early Suppression Fast Response) sprinklers genoemd en zijn voor specifieke opslag toepassingen bedoeld. Bij dit type sprinkler bestaat het hittegevoelig element uit een metalen veer en 2 metalen plaatjes die elkaar gesoldeerd zijn.

Het werkingsprincipe is in basis hetzelfde. Door de hitte van de brand smelt de soldeerverbinding en komen de metalen plaatjes los van elkaar. Vervolgens kan de veer, die het ontsluitingsmechanisme op zijn plek houdt, wegspringen waardoor de sprinkler gaat sproeien. De afbeelding geeft een illustratie van een sprinkler met fusbile link element.

Verschillende uitvoeringen
Sprinklers zijn er in allerlei soorten en maten en kunnen in verschillende situaties worden toegepast. De sprinklers die je in een magazijn, kantoor, parkeergarage of winkel tegenkomt, zien er onderling vaak verschillend uit. Ook qua oriëntering (sproeirichting) zijn er verschillende uitvoeringen, zoals: hangende sprinklers (pendent), staande sprinklers (upright) en wandsprinklers (sidewall).

Eerder plaatste Unica een artikel over de verschillende typen sprinklers. Lees hier meer over door op onderstaande button te klikken.

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

De laatste ontwikkelingen

Vaknieuws over gebouwgebonden installatietechniek

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.