Roos Birza, werkzaam op de Human Resources afdeling van totaalinstallateur Bectro ziet dat zowel stabiliteit als afwisseling een belangrijke rol spelen in talentbehoud en werkgeluk.
Onrust en oriëntatie
De arbeidsmarkt beschrijft Roos als onrustig. Vanuit de werkgever is daar best wat aan te doen, zegt ze: “Binnen een carrière is een oriëntatiebehoefte een normaal gegeven. Iedereen ontvangt graag positieve bevestiging op de vraag: ‘Ben ik van waarde?’ Daar komt een extra stuwende component bij binnen onze branche, de personeelsschaarste.” Werkgevers moeten consistent zijn en niet gaan zwabberen.
In de zes jaar dat Roos binnen de branche werkt ziet ze dat die schaarste de buitendienst nu parten speelt. “Buitendienstmedewerkers zijn hun gewicht in goud waard, ze praten onderling veel over de veranderingen in de markt en ze bespreken dus ook hun marktwaarde. Dat is compleet logisch en het wil niet zeggen dat ze bij je weggaan. Ze reflecteren op hun carrière en wegen hun kansen. Ze zitten gewoonweg dichter bij het vuur.”
Rust als remedie
“Ons verloop is laag”, zegt Roos. “Dat heeft een duidelijk aanwijsbare reden. We zijn nuchter, houden zo een gezonde koers. Het impliceert bijvoorbeeld dat we een nieuwkomer niet drie keer zoveel betalen dan ons huidige personeel, dat zien wij als een negatief signaal naar onze collega’s. We willen rust creëren, er echt zijn voor onze mensen. Zeker ook in gevallen dat het niet goed gaat, bijvoorbeeld bij lang herstel, arbeidsongeschiktheid en andere situaties waar je uitstekend werkgeverschap kunt laten zien. Daar zit de waardendrive van Bectro als bedrijf.”
Opleiden? De crux zit in de combinatie van E en W
Wat Roos vindt van de huidige Mbo-opleidingen? Ze is er kort over, de opleidingen en dan met name de leerweg BBL moet veel beter binnen de installatietechniek. Keuzes maken moet snel, terwijl in de juiste balans iets belangrijks schuilt. “Jonge schoolverlaters (Vmbo’ers) die voor de installatietechniek kiezen, moeten voordat ze starten gelijk een keuze maken tussen E en W zonder eerst bredere kennis van beide disciplines te hebben opgedaan. Hierdoor scheiden de wegen in de praktijk al direct tussen E en W. En dat is jammer”, zegt Roos.
“Zoek maar eens een goede monteur buiten of een hulpmonteur. Jonge medewerkers gaan meer naar de E, het is schoner, verfijnder werk terwijl juist de combinatie tussen E en W mooie kansen biedt, in het schakelen tussen disciplines zit meer toekomst.”
Bureauwerk
Roos werkt voor het vinden van personeel met verschillende bureaus. Allemaal hebben ze hun voor- en nadelen. Is er iets wat haar opvalt bij Polanski? De persoonlijke benadering. “Arbeidsrelaties bouwen blijft mensenwerk en daarom is het contact zo bepalend bij werken met bureaus. Met Polanski is het samen ‘inkoppen’. Goedlachs zegt Roos: Inkoppen is de wisselwerking tussen de wens van de werkgever, het steengoede huiswerk van de recruiter, het enthousiasme van de kandidaat en de tijdswinst die het iedereen oplevert.”