Intern talent opleiden lijkt de enige oplossing voor personeelsschaarste en de praktijkachterstand van de vakopleiding. Hoe werkt dat intern? Welke opties zijn er?
In eerste instantie betekent opleiden terugkeren naar je specialistische kern. Investeren dus in die vakgerichte kennis en je mensen dat in de praktijk laten toepassen. Het opleiden van talent kan binnen installatietechnische bedrijven op verschillende manieren, zo blijkt uit gesprekken die we voerden met onze relaties. Er zijn kortgezegd drie mogelijkheden.
1. Je maakt zelf een opleiding met specialisten of laat aanwezige experts talentsessies organiseren.
Tijd, inzicht en teamwerk zijn factoren die bij intern opleiden een rol spelen. Het is eenvoudiger op eigen terrein iets te organiseren. Het hele team leert mét en van elkaar. Je kunt eenvoudig zien waar de kennishiaten zitten en daar het programma op aanpassen.
Intern opleiden vraagt veel van de interne organisatie. Naast het bijbrengen van vakkennis en werkervaring zijn onderwijskundige skills vereist. Je eigen opleiding moet direct effectieve onderwijsresultaten opleveren. Wat je mensen leert, gaat naar de praktijk, naar de klant. Het is een harde eis je in-house professionals als onderwijzers op te leiden en op te lijnen. Een nadeel van interne opleidingen is dat collega’s geen externe input krijgen van talenten die bij andere installateurs werken. Uitwisseling van kennis blijft een troef.
Een eigen opleiding laat je bestaande medewerkers, zij-instromers en nieuwkomers kennismaken met de vakinhoudelijke kant van de installatietechniek én de cultuur van je bedrijf. Intern opleiden blijkt de gouden oplossing om je eigen bedrijfswaarden, innovaties en werkwijzen bij te brengen. In de branche zie je grotere bedrijven als Hoppenbrouwers, Lomans en Van Dorp dit volop doen. Hoe specifieker de werkzaamheden, hoe groter de kans dat je zelf een opleiding als installateur ontwikkelt. Wel is een geaccrediteerde eigen opleiding op den duur aan te raden als je kijkt naar de marktwaarde van het ‘papiertje’.
2. Power-, innovatie-, en opfrissessies
Naast de een- of meerjarige opleiding komen de opfrissers en innovatiesessies ook aan de orde. Korte powersessies uit verschillende disciplines die harde en zachte vaardigheden aanstippen. Voordeel? Talent leert ook direct over het werk van collega’s of krijgt meer inzicht in algemene vaardigheden. Dit zorgt voor betere aansluiting met het team. Deze sessies zijn makkelijker te organiseren.
3. Je vraagt een opleidingspartner in-huis opleidingen te organiseren.
Het inkopen van een programma of partneren met derde partijen op gebied van in-company trainingen is ook een mogelijkheid. Installateurs kunnen besluiten een pakket aan trainingen in te kopen van een externe trainingspartij. Dit kunnen ook kennispartners zijn. Samenwerken op dat gebied gaat goed zodra je goed zicht hebt op je eigen kracht als bedrijf. De kosten zijn in ieder geval lager dan wanneer installateurs naar individuele, open opleidingen gaan, zo blijkt uit onze gesprekken.
Het is nooit af
Uiteindelijk gaat het maar om één ding, je talenten gelukkig maken en hun kennis up-to-date houden. Dat stopt niet bij opleiden. De meeste installateurs vertelden dat met name de energie die je naast het opleiden besteedt aan intervisie, coaching en het geven van feedback ook zeker zo belangrijk is.
Hoever ben jij met het professionaliseren van je opleiding? Wist je dat Polanski binnenkort een eigen sales training lanceert? We leren graag van jouw ervaringen!