Circulariteit is het nieuwe normaal

Ontwikkeling

Revisie krijgt marktaandeel

Alles moet circulair, van energiesector tot de bouw. Ook in de installatiebranche worden stappen gezet. Circulair denken en bewustzijn over footprint worden vaker gemeengoed en revisie krijgt meer marktaandeel. En dat is nodig, want Nederland wil in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Maar er is nog veel werk te verzetten. Opdrachtgevers aarzelen nog wel eens, terwijl de circulair manager en het circulair business model volop draaien.

Aarzelende houding opdrachtgevers

De circulaire economie is voor veel opdrachtgevers nog niet vanzelfsprekend. Zij verlangen van installateurs in hun aanbestedingsregels sympathie voor de circulaire uitgangspunten, maar gaan er tegelijkertijd wel vanuit dat de duurzame installaties volledig nieuw zijn. Misschien moeten installatiebedrijven in de aanbiedingen de refurbished alternatieven nadrukkelijk benoemen.

Ook consument overtuigen

Bij de meeste particulieren is het hergebruik van materialen en apparaten trouwens ook nog niet algemeen geaccepteerd, terwijl afval scheiden inmiddels heel normaal is. De meerderheid vindt het alleen aanvaardbaar als zo’n product duidelijk goedkoper is. Of als onderdelen minstens zo goed zijn of zelfs beter. Uiterlijk en garantie zijn daarbij zeker ook belangrijk.

Circulair manager

In de aanbestedingsfase voegen veel bedrijven een circulair manager toe aan het team. Tijdens de verschillende fases ligt dan elke beleidsbeslissing, elke aankoop en uitvoeringsstap langs de meetlat van circulariteit. Door het remontabel of demontabel realiseren van een installatie en het verlengen van de levensduur. Door te voorkomen dat onderdelen met verschillende levensduur onafscheidelijk met elkaar verbonden zijn. En door rekening te houden met hergebruik van reeds aanwezige installatie-onderdelen. Deze benadering is eigenlijk voor iedere installateur, klein en groot, toepasbaar.

Business model

Naast de techniek is het business model net zo interessant. Circulariteit bevat de insteek dat de producent eigenaar blijft van zijn product. Een fabrikant van een warmtepomp bijvoorbeeld is het beste in staat een product of productonderdeel een tweede leven te geven of zoveel mogelijk de gebruikte grondstoffen te hergebruiken. Het product wordt dan als een dienst of in een lease- of huurconstructie aangeboden. Daarnaast gaan architecten en opdrachtgevers ook steeds meer eisen stellen over flexibiliteit en demontabel bouwen. Iedere installateur kan hierop inspringen door goed na te denken over de producten die hij gebruikt en de wijze waarop hij ze monteert.

Reviseren cv-materialen

Langzaamaan begint het demonteren en recyclen van materialen uit cv-ketels of het reviseren van onderdelen zoals warmtepompen terrein te winnen. In ons land worden jaarlijks vele honderdduizenden cv-ketels afgedankt. Na installatie van een nieuw toestel, zorgt de installateur meestal voor het afvoeren van de oude ketel. Ketelfabrikanten hebben vaak een eigen recycle service. De installateur ontvangt dan per ketel een vergoeding en de oude ketels worden professioneel gedemonteerd. De verschillende materialen, zoals RVS, koper en aluminium, worden machinaal gescheiden. Uit de printplaat van de ketel worden onder andere goud, zilver en koper teruggewonnen. Deze materialen gaan naar smelterijen en komen uiteindelijk weer terecht in uiteenlopende nieuwe producten. Zo wordt bijna al het materiaal teruggewonnen en hergebruikt.

Luchtbehandelingskasten
Dat de aanschaf van een nieuwe luchtbehandelingskast de enige manier zou zijn om te voldoen aan de hoge normen op het gebied van efficiëntie en milieubelasting, is allang achterhaald. Integendeel, het renoveren van kasten en onderdelen ervan leidt in de praktijk vrijwel altijd tot een goedkopere en meer circulaire oplossing. En door het ontbreken van productie- en transportkosten zeker ook tot een veel lagere footprint.

Het wordt tijd als sector dit soort kansen van circulair installeren nog serieuzer te inventariseren, en niet alleen verantwoordelijkheid op dit gebied te nemen, maar ook bestaansrecht voor de komende decennia vast te leggen.

 

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

De laatste ontwikkelingen

Vaknieuws over gebouwgebonden installatietechniek

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.