Hoe executive search bijdraagt aan nieuw leiderschap in installatietechniek

Blogs

Verder kijken dan wat voor de hand ligt? Dat is belangrijk in de zoektocht naar een geschikte manager of toekomstig bestuur. In een snel veranderende branche als de gebouwgebonden installatietechniek zien we veel fusies en overnames. En de rappe technologische veranderingen knagen aan een sector die de controle en beheersbaarheid belangrijk vindt. Goed management nu vraagt om visie in een landschap vol nieuwe beloften. Welke goede bestuurder loodst een organisatie naar die veelbelovende toekomst?
 

Leiderschap in verandering

Waarom nemen we fusies als voorbeeld? Het zijn aangewezen momenten waarop goed leiderschap telt. Fusieorganisaties zijn geen hapklare bestuurbare brokken. Zeker in die prille fase. Hoe bedrijven reageren op nieuwe ontwikkelingen gebeurt dan vaak nog in oude patronen. Fris (interim) talent zet de neuzen dezelfde kant op, ontmaskert ingesleten gewoonten, kent de bestaande en nieuwe waarden en transformeert ze naar kraakheldere visie en een nieuwe koers. Een beleidslijn die plots kan vragen om een ander businessmodel of participatief leiderschap. Meedoen met je eigen missie en …dat is lang niet iedereen gegeven. Heeft u die manager, directeur of MD binnen handbereik? Waarschijnlijk niet.

Wendbaar werken

Juist een nieuw begin heeft ander talent nodig. Wendbaar talent. Dat is niet alleen zo bij een fusie of overname, het kan verandering zijn binnen de business, het verdienmodel of de conjunctuur. Leiderschap kent veel stijlen en u zoekt nu juist naar die meedenkend voorman/vrouw die aansluit bij de waarden van de organisatie. Mannen en vrouwen met een stevig hoofd op de schouders, zij die van koers durven en kunnen veranderen. Dat vraagt van organisaties een breed maar ook warm netwerk om de juiste kandidaat op die positie te vinden. En heeft u dat wel? Het antwoord is waarschijnlijk positief maar de bereidheid om daar te gaan zoeken is er niet. Dat verhoogt nu juist onnodig de druk op de organisatie, zelf talent scouten kost tijd, energie en resources. Dan wegen de kosten van hulp wel op tegen de baten.

Juiste mix

Het vinden van toptalent gaat om de beste man of vrouw, niet de best beschikbare. En daarom vergt het specialistisch, extern zoekwerk. Het netwerk, de contacten maar ook de mix van sectorale kennis, praktijkervaringen en een solide onboarding-programma vanuit een recruitment bureau biedt dan meerwaarde. Helemaal als manager of directielid direct mee moet draaien in de installatietechnische sector en de eerste drie maanden de strategie moet herijken. 

Kritieke stop

Wees nu eerlijk, welke organisatie last makkelijk een moment in om na te denken over de invulling van personeel? Ondersteuning daarbij is handig, helemaal in piektijden. Bedrijven die zich deze tijd gunnen en gebruikmaken van de expertise van executive search, zijn beter in staat om te anticiperen op de eisen van nieuw leiderschap. Wij helpen graag bij die uitdaging. Zo leidt een moment van bezinning niet tot vertraging. 

Kom in contact met Polanski & Partners

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

De laatste ontwikkelingen

Vaknieuws over gebouwgebonden installatietechniek

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.