De installatietechnische sector heeft ander leiderschap nodig

Blogs

Het belang van goed leiderschap binnen de installatietechnische sector neemt toe. Dat heeft meerdere redenen. Bedrijven krijgen nu, binnen een turbulente markt, te maken met complexe beslissingen. Organisaties kampen met verhoogde serviceverwachtingen vanuit de markt, andere wet- en regelgeving, hebben meer ketenpartners en fuseren of worden overgenomen voor schaal. Kortom een combinatie van elementen die vraagt om goed leiderschap en een weloverwogen korte- en langetermijnstrategie.

Deze steile leercurve heeft participatief leiderschap nodig

Snel ontwikkelende organisaties hebben een steile leercurve. Er komt veel complexiteit tegelijkertijd samen. De snelle groei veroorzaakt mede dat capaciteiten en vaardigheden van het team toenemen. Groeien met elkaar dus, qua expertise op individueel vlak maar ook als multidisciplinair team. Een goede leider, een scherpe strategie en een werkbaar plan horen daarbij. Vraagstukken rondom: opleiden, talentretentie- en ontwikkeling, motivatie, synergie en teamsamenstelling hebben andere leiderschapscapaciteiten nodig dan alleen inhoudelijke leiding.

Wat levert een leider op?

De installatiesector heeft een tweeledige uitdaging. Enerzijds de vak gerelateerde 'inhoudelijke' kant waar innovatie, R&D, verduurzaming, ML, AI, BIM, nieuwe specialismen en wet- en regelgeving een rol spelen. Daar kan alleen aan voldaan worden door samen te werken met partners én teams. Anderzijds is daar de monsteruitdaging van de 'duurzame' transitie van het personeel. Wat is de personeelssamenstelling precies van een modern installatietechnisch bedrijf? Waar moet dat aan voldoen? Heb je voldoende talent binnen je bedrijf? Welke technisch inhoudelijke en sociaal-maatschappelijke vaardigheden moeten ze hebben? Hoe ga je om met generatie- en niveauverschillen? Allemaal groei en ontwikkelvragen waar goed leiderschap aan kan bijdragen. Een goed strategische leider kan deze parallelle processen verder ontwikkelen door juist het team erbij te betrekken. Participatief leiderschap dus. Onmisbaar leiderschap met de focus op processturing en niet alleen op inhoudelijkheid. Installateurs hebben het nu (meer dan ooit tevoren) nodig om vanuit een meer bedrijfskundige bril begeleid te worden.

Zoeken naar een veranderaar verbeteraar!

Op dit moment worden er steeds meer daadkrachtige leiders gezocht. Dat heeft meerdere redenen. Regelmatig is de directeur-eigenaar zelf te druk met de dagelijkse besognes of heeft te weinig noodzakelijke afstand van het bedrijf om teams goed te leiden en te managen. Er ontstaat binnen de sector meer bewustzijn over dat een bedrijf in verandering leiden een ander vak is en dus andere vaardigheden met zich meebrengt. Zo kan technische kennis een secundaire vaardigheid zijn voor een bestuurder en hoeft de inhoud niet noodzakelijkerwijs de leidraad te zijn.

Moderne installatietechnische bedrijven hebben meer participatief leiderschap nodig. Waar spreken we dan over? We sommen het even op:

1. Leiden door kaders

Participatief leidinggeven is een leiderschapsstijl waar actieve deelname van het team gewenst is. Meedenken en soms ook meebeslissen dus. Er wordt niet strak geleid maar er worden vooral kaders waarbinnen met elkaar wordt gewerkt aan succes. Door het creëren van randvoorwaarden kunnen medewerkers optimaal functioneren en krijgen ze de kans om initiatief te nemen.

2. Zich de problemen 'eigen' laten maken

Een participatief leidinggevende stimuleert eigen initiatief en lef door medewerkers ook te betrekken bij complexe situaties en mogelijke problemen. Medewerkers worden niet uit de wind gehouden maar juist gestimuleerd om mee te denken en hun probleemoplossend vermogen in te zetten. Andere vaardigheden worden aangesproken en teams voelen zich doorgaans meer verbonden met het bedrijf. Het stelt medewerkers in staat om ondernemend en actief te functioneren.

Uitgangspunten en vereisten

Natuurlijk kleven er wel randvoorwaardelijkheden aan deze vorm van leidinggeven. Zo moeten mensen weten wat hun taken zijn en moeten ze zelfstandig kunnen en willen werken. Het is wel de manier van leidinggeven waar met name de eigenschappen zelfstandigheid, sensitiviteit en autonomie zich goed kunnen ontwikkelen. Juist deze eigenschappen zijn in moderne installatietechnische teams noodzakelijk omdat zij juist zo in het teken staan van de vooruitgang. Steeds meer bedrijven worden 'integraal technisch dienstverlener' en daarbij is een veel grotere tool box nodig dan techniek alleen.

Polanski & Partners, partners in leiderschap

Bij Polanski & Partners zijn wij continu in ontwikkeling en zo ook binnen onze 'leiderschapspraktijk' welke er op is gericht dat talent te vinden met de juist leiderschapscapaciteiten. Onze jarenlange ervaring op het gebied van arbeidsbemiddeling in het hoger kader heeft uitgewezen dat wij in staat zijn om de verbinding te leggen tussen de visie van de installateur en de eisen ten aanzien van gedegen leiderschap waarbij verandermanagement en ondernemerschap. Polanski & Partners brengt je ook bij leiderschapsvraagstukken verder in techniek. 


 

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

De laatste ontwikkelingen

Vaknieuws over gebouwgebonden installatietechniek

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.