“Wees voorbereid: installatietechnici gaan uitvliegen”

Blogs

Passie voor installatietechniek kan genoeg zijn om een kandidaat aan te nemen, weet Werner Zinnemers die onder meer Corporate Recruiter is bij Equans. HR en managers daarvan overtuigen blijft lastig. “Gelukkig komt er wat ruimte op de arbeidsmarkt.”

“Als je nu je recruitmentplan niet op scherp hebt staan, mis je straks de boot”, waarschuwt Werner Zinnemers. Het klinkt bijna bevreemdend dat een recruiter spreekt over ruim beschikbare installatietechnici. In deze tijd is het vinden van één geschikte kandidaat al een feestje waard en de personeelskrapte lijkt nog lang niet voorbij. Maar hij is ervan overtuigd: er komt een stroom aan gekwalificeerd personeel beschikbaar en daar moet je snel bij zijn.
Zinnemers voorziet namelijk dat - zoals bij iedere crisis - het komend jaar bedrijven failliet gaan. Het personeel vliegt dan uit en zal door de krapte snel weer ergens gaan landen. Vandaar dus zijn advies: “Wees er klaar voor, acteer snel en heb in je organisatie scherp dat je goede mensen mag gaan aannemen die wellicht in eerste instantie boventallig zijn.”
Vooral dat laatste is lastig, merkt de corporate recruiter.
 
Selecteer op motivatie en passie
“In veel organisaties is de krapte van de arbeidsmarkt wel doorgedrongen, maar het antwoord daarop weten ze niet. Je ziet dat managers blijven vasthouden aan strakke functie-eisen en HR-afdelingen blijven vragen om flexibele, vitale teamwerkers. Voor een recruiter is het bijna onmogelijk met deze criteria nog mensen te vinden. Al moet ik zeggen dat het Polanski & Partners nog regelmatig lukt om zo’n perfecte kandidaat naar voren te schuiven. En dan is het ook echt 100% raak.”
Voor veel functies moet je breder kijken, weet de corporate recruiter. “Als recruiter probeer ik HR en management te overtuigen van het feit dat je blij moet zijn als iemand gemotiveerd is en een passie heeft voor het vak van installatietechniek. Neem risico.”
“Niet alleen bij het selecteren van sollicitanten voor een gesprek, maar ook in het sollicitatiegesprek ligt de nadruk op deze selectiecriteria. Ze nemen sollicitanten kritisch onder de loep en vragen door op gaten in het CV. Het gaat echter om iets anders. Heeft iemand de competenties, het lerend vermogen en de fit met het bedrijf? Vandaaruit ga je kijken waar de persoon het beste past.” 
Zo kwam er onlangs een representatieve jonge vrouw op gesprek die de juiste studie had gedaan en onderzoek naar duurzaamheid had uitgevoerd - een van de kernwaarden van Equans. “Die neem je niet kritisch onder de loep, daar twijfel je niet aan, daarmee ga je in gesprek over wat die kan gaan doen in het bedrijf.” 

Kans grijpen in crisis
Hij hoopt dat als er binnenkort een crisis inslaat de bedrijven waar hij werkt, ze helder hebben dat ze hun kans moeten grijpen. De arbeidsmarkt blijft dan wel krap, er zullen bedrijven in extreem zwaar weer komen of zelfs omvallen, zo meent hij. “Je hebt het de afgelopen decennia gezien bij IHC, bij Imtech, in de scheepvaart, on- & offshore en de bouw. Die mensen zijn zo in te zetten in onze branche. Zorg voor een goede partner om deze binnen te halen in je bedrijf.”

Het laatste nieuws ontvangen?

Wil jij op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen jouw vakgebied? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Inschrijven

Polanski & Partners gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.